nieuws

Sterk optreden kalversector voorkomt ‘ramp

Industrienieuws

Kalveren kregen te veel cadmium in voerDEN HAAG – Dankzij het ‘perfecte optreden’ van de VWA en het snel oppakken van de verantwoordelijkheid door de SKV (Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector), waarbij alle kalverslachterijen in Nederland zijn aangesloten, is een ‘grote dreigende ramp’ voorkomen. Dat zegt directeur Hennie Swinkels van VanDrie Group naar aanleiding van de vondst van te veel cadmium in voer voor kalveren.

In voer voor kalveren werd woensdag te veel van het zware metaal cadmium gevonden. Pasgeboren kalveren zijn op de melkveehouderijbedrijven blootgesteld aan de cadmiumverontreiniging door een mineralenmengsel “Digimilk” van de firma Provimi dat gebruikt wordt ter aanvulling op de koemelk voor zeer jonge kalveren..Ruim driehonderd kalveren, die het vervuilde voer hebben gekregen, werden direct van aparte oormerken voorzien zodat ze bij de slachterij goed herkenbaar zijn, maakte de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) woensdag bekend.

Vanaf het tijdstip van de melding door de Europese Unie is door VWA, productschap en SKV meteen gezamenlijk actie ondernomen, zegt Swinkels. ‘Precies op tijd en nog voordat het kalfsvlees bij de consument op het bord kon belanden. We hebben als sector hiermee tevens waarborgen voor de toekomst gegeven.’

Ook Alpuro heeft een aantal van deze kalveren aangeleverd gekregen. Volgens woordvoerder Maurice Aalbers ging het om in totaal 31 stuks. ‘Met ons interne kwaliteitssysteem IVI hebben we ze meteen kunnen opsporen.’ Volgens hem is alles daarna vlot en zonder problemen afgehandeld. De levers en nieren van de kalveren worden na de slacht vernietigd en komen daardoor niet in de voedselketen terecht. Cadmium slaat zich op in nieren en lever, die daardoor ongeschikt worden voor consumptie.

Omdat de kalfjes in hun eerste levensdagen het cadmiumvoer hebben gekregen en nog geen dieren zijn geëxporteerd of geslacht, sluit ook de VWA uit dat vlees van deze dieren in de winkels is terechtgekomen. De inspectiedienst kwam de vervuiling op het spoor na een melding van de Europese Unie. Het voeringrediënt met te veel cadmium was afkomstig uit China en Frankrijk.

Klik hier voor het bericht van de VWA

Reageer op dit artikel