nieuws

Snelle toegang Polen stuit op onbegrip bonden

Industrienieuws

FNV kan snel besluit over Polen niet begrijpenAMSTERDAM – De vakcentrales FNV en CNV zijn verrast door de snelheid waarmee staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken heeft besloten het in vijf sectoren, waaronder de slachtsector, makkelijk te maken werknemers uit de nieuwe EU-leden aan te nemen.

De gesprekken daarover met de bewindsman waren volgens hen nog gaande.
‘Het overleg was amper op gang gekomen’, zegt vice-voorzitter Ton Heerts van de FNV. Hij vindt dat het nu te snel gaat en vice-voorzitter Rienk van Splunder van het CNV deelt die mening.

Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Bedrijvenbond, de CNV-bond in de betreffende vijf sectoren, neemt zelfs de woorden ‘onbehoorlijk bestuur’ in de mond. Hij mist de vereiste zorgvuldigheid en heeft ‘weinig hoop dat het in het vervolg beter gaat’.

Nu het besluit is gevallen, eist de FNV in ieder geval dat de Arbeidsinpectie er met onmiddellijke ingang ‘heel streng’ op gaat controleren dat werknemers voor gelijk werk ook gelijk loon krijgen. Ook moet de inspectie toezien op goede huisvesting voor werknemers uit Polen en andere nieuwe EU-leden.

Jongejan wijst erop dat wat het CNV betreft de grenzen voor werknemers open kunnen op twee voorwaarden. Er mag geen concurrentie komen op arbeidsvoorwaarden. ‘Dus geen Polen voor de helft van de prijs’. Ook mag er geen sprake zijn van verdringing op de arbeidsmarkt van werknemers in Nederland.

FNV Bondgenoten noemt het besluit van Van Hoof ‘onverstandig en onbegrijpelijk’.

Lees ook:
Polen mogen vrij aan de slacht
Poolse slachter betaalt 800 euro voor kopje koffie

Reageer op dit artikel