nieuws

Sluiting Vion Lichtenvoorde kost iets minder banen

Industrienieuws

Vion Food GroupLICHTENVOORDE – Bij de sluiting van de varkensslachterij van Vion Food Group in Lichtenvoorde gaan ongeveer 70 ontslagen vallen. Dat is 10 minder dan er in eerste instantie werden aangekondigd.

Van de medewerkers kan een deel aan de slag bij Slachthuis Groenlo, dat door Vion wordt overgenomen, en verder zijn er wat plaatsen beschikbaar op de slachterijen in Doetinchem, Apeldoorn en Druten en een vleesverwerkingsbedrijf van Vion in Groenlo.

Inmiddels worden in Lievelde de eerste ontslaggesprekken gevoerd. Er is daarbij een sociaal plan van kracht, dat vorige week door de vakbondsleden is goedgekeurd. In dat plan zit een ouderenregeling voor werknemers van 58 jaar en ouder en een outplacementtraject om mensen te bemiddelen naar nieuw werk. Daarnaast werd er een ontslagvergoedingsregeling overeengekomen.

Dit sociaal plan kwam niet zonder slag of stoot tot stand, stelt vakbondsbestuurster Wilma Daams van FNV Bondgenoten. ‘In eerste instantie wilde Dumeco er niet aan in verband met de kosten. Later werd bijgedraaid toen er een ledenvergadering over is gehouden. We hebben een sociaal plan dat een half jaar geleden is ontworpen en bij de sluiting van een slachterij in het noorden van het land als voorbeeld is gebruikt. We wilden trouwens dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen, maar dat was niet haalbaar. Dus daar hebben we niet verder op ingezet’, aldus Daams in dagblad De Gelderlander.

Reageer op dit artikel