nieuws

Slagersechtpaar postuum onderscheiden

Industrienieuws

NAALDWIJK – Het slagersechtpaar Dirk-Jan en Cornelia van ’t Riet uit Naaldwijk is postuum onderscheiden voor hun werk in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

NAALDWIJK – Het slagersechtpaar Dirk-Jan en Cornelia van ’t Riet uit Naaldwijk is postuum onderscheiden voor hun werk in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het echtpaar had in die tijd een slagerij in Naaldwijk en in het huis erachter bood het stel onderdak aan zestien Joodse onderduikers, meldt de huis-aan-huis krant Het Hele Westland. Een van de onderduikers was de toen 1-jarige Marion van Straten, die haar onderduik-ouders voordroeg voor de onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’. De Joodse organisatie Yad Vashem reikte op 8 februari deze hoogste onderscheiding van de staat Israël uit aan Els Verduin-Koppenol, een nichtje van Cornelia van ’t Riet-Koppenol.

De Amsterdamse Marion van Straten werd door haar ouders ondergebracht bij het slagersechtpaar, toen zij in 1943 een veilig onderduikadres voor haar zochten. De ouders zijn omgekomen in het concentratiekamp Sobibor. Uit dankbaarheid droeg Marion van Straten voor de onderscheiding.

 

Reageer op dit artikel