nieuws

Servisch vlees binnenkort te koop in EU

Industrienieuws

BELGRADO – Vijf Servische slachthuizen verwachten binnenkort officieel toestemming te verkrijgen voor de export van rood vlees naar de Europese Unie.

Servisch vlees binnenkort te koop in EU

BELGRADO – Vijf Servische slachthuizen verwachten binnenkort officieel toestemming te verkrijgen voor de export van rood vlees naar de Europese Unie.

De slachthuizen hebben aan alle benodigde sanitaire voorwaarden voldaan. Ook ligt er een voorstel voor een fytosanitaire wet bij het Servische parlement, waarin de weg vrijgemaakt wordt voor de oprichting van een nationaal fytosanitair laboratorium.

De toestemming is beperkt voor de export van rood vlees. Later zal de export van vleesverwerkende producten moeten volgen.

De toestemming van de Europese Unie leidt tot belangstelling uit Italië, het Verenigd Koninkrijk, Israël en Japan voor de Servische slachthuizen. Deze belangstelling komt overigens in een tijd, waarin de veehouderij in Servië zich in een neerwaartse spiraal bevindt met een productiedaling van rond de 1 à 2% per jaar. De productie van alle soorten vlees is tot 450.000 ton gedaald.

Servië heeft nog steeds rond de 1.100 slachthuizen, maar dit grote aantal is in een competitieve markt niet houdbaar. Het is een groot aantal in een beperkt geografisch gebied met een kleine hoeveelheid aan vee. Het grootste probleem voor de Servische vleesindustrie op dit moment is het gebrek aan vlees. Tien jaar lang werd de handel getypeerd door een exportquotum met de Europese Unie, maar nu is er niet genoeg vlees op de markt of vee in productie. Om het quotum te voldoen is 100.00 stuks vee nodig, waarvan in Servië nu slechts een kwart aanwezig is.

Met de interesse van buitenlandse investeerders hoopt de Servische overheid de neerwaartse trend om te buigen. Het tekort aan vee in Servië biedt de Nederlandse veehouderij kansen in de export.

Lees ook:
EU weert Roemeens vlees

Reageer op dit artikel