nieuws

Sector niet blij met anti-kipcampagne Wakker Dier

Industrienieuws

ZOETERMEER – De Productschappen Vee, Vlees en Eieren zijn “niet blij” met de nieuwe campagne van Wakker Dier. Die is maandag begonnen met een anti-kipcampagne onder de noemer ‘Kip! Het meest mishandelde stukje vlees’.

Sector niet blij met anti-kipcampagne Wakker Dier

ZOETERMEER – De Productschappen Vee, Vlees en Eieren zijn “niet blij” met de nieuwe campagne van Wakker Dier. Die is maandag begonnen met een anti-kipcampagne onder de noemer ‘Kip! Het meest mishandelde stukje vlees’.

In de radiospotjes zegt Wakker Dier dat een kip in de oven meer ruimte heeft dan zij tijdens haar leven ooit heeft gehad.

De PVE hebben de organisatie dinsdag per brief gevraagd de campagne te stoppen. Wakker Dier gebruikt dezelfde slogan en melodie, als in de spotjes die de vleessector al sinds 1979 uitzendt. ‘En hiermee informeren ze mensen ook nog eens foutief’, aldus de PVE.

Klacht
Naast de radiocampagne, dient Wakker Dier ook een klacht in bij de Europese Commissie en de Dienst Regelingen van het landbouwministerie.
De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat de drie miljoen euro Europese subsidie die de vleessector kreeg voor voorlichting over het dierenwelzijn van kippen, wordt misbruikt.

‘Volgens de subsidieregels moet de kipcampagne informatie verstrekken over huisvesting en welzijn, maar er wordt met vrijwel geen woord gerept over de grote welzijnproblemen in de kipindustrie’, aldus Wakker Dier.’

Kiplekker
Woordvoerster Pascalle de Ruijter van de PVE bestrijdt dit. ‘We zenden inderdaad spotjes uit over kiprecepten, maar achter deze campagne zit ook de campagne ‘Kip. Kiplekker’. Op de website kipkiplekker.nl wordt uitleg gegeven over de pluimveehouderij. Een televisiespot is te kort om in te gaan op zaken als dierenwelzijn.’

Daarnaast verplicht de vleessector de consument niet om kip uit de bio-industrie te eten, zegt De Ruijter. ‘Mensen hebben ook de keuze om biologische kip te kopen, maar dat gebeurt vaak niet. Consumenten kiezen vaker voor de goedkope kip.’

Rechtszaak
De productschappen overwegen nog om een rechtszaak aan te spannen tegen Wakker Dier. ‘Zo’n rechtszaak levert weer veel publiciteit op en dat heeft Wakker Dier natuurlijk graag.’

Lees ook:
SP hekelt EU-subsidie kipreclame (25 april 2008)
2,9 miljoen voor promotie kip (13 juli 2007)
Europa steunt kippensector (25 april 2006)
Wakker dier voert kipcampagne op (23 januari 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over kippenvlees

Reageer op dit artikel