nieuws

‘Schapenvlees kan mensen ziek maken

Industrienieuws

Schapenvlees met scrapie kunnen mensen ziek makenLONDEN – Het eten van schapenvlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Althans als het dier heeft geleden aan a-typische scrapie, een schapenvariant op BSE. Dat zegt de Britse voedselautoriteit FSA.

De FSA denkt dat in Groot-Brittannië zo’n 82.000 schapen zijn besmet met de hersenziekte. Klassieke scrapie zou onder 56.000 schapen voorkomen.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat de ziekte mogelijk ook op mensen kan overslaan, als zij besmet vlees hebben gegeten. ‘Het valt in ieder geval niet uit te sluiten’, aldus de FSA. ‘De enige zekerheid om niet besmet te worden, is schapen-, lams- en geitenvlees te laten staan.’

De schapenvleesproducenten in Groot-Brittannië zijn overigens niet blij met dit advies, omdat volgens hen de suggestie wordt gewekt ‘dat er iets aan de hand zou zijn’ met het eten van schapen- of lamsvlees.

Reageer op dit artikel