nieuws

Salmonella soms bestand tegen bleekwater

Industrienieuws

WAGENINGEN – Salmonella enterica serovar Enteritidis is in sommige gevallen ook bestand tegen bleekwater.

Salmonella soms bestand tegen bleekwater

WAGENINGEN – Salmonella enterica serovar Enteritidis is in sommige gevallen ook bestand tegen bleekwater.

Dat ontdekten Wageningse microbiologen, onder wie dr. Rijkelt Beumer, van de leerstoelgroep levensmiddelenmicrobiologie van de Wageningen Universiteit.

‘Bij een roestvrijstalen aanrecht dat grondig wordt schoongehouden, is er niks aan de hand’, vertelt Beumer. ‘Maar als er op je aanrecht vochtige doekjes liggen of krasjes zitten waar het lang vochtig kan blijven, dan wordt het anders.’

Als het rond de salmonella droger wordt, verliest de bacterie weliswaar het vermogen om zich te delen, maar er ontstaan toch nieuwe cellen. Deze splitsen zich in die situatie dan wel niet af, maar als er weer voldoende water bijkomt, gebeurt dit volgens Beuner alsnog. Intussen was het grotere geheel bestand geworden tegen bleekwater en misschien ook tegen andere stressoren.

Als ze eenmaal zijn ontstaan, zijn ze dus moeilijker weer weg te krijgen. ‘Bij warm, broeierig weer, als oppervlakten langzaam opdrogen, kunnen wellicht desinfecterende middelen gebruikt worden’, zegt Beumer. 
 
De microbiologen onderzoeken nu hoe dit soort bacteriën menselijke darmcellen kunnen infecteren. De onderzoekers kijken niet alleen naar salmonella, maar ook naar listeria en campylobacter.

Lees ook:
Geen norm voor ziekteverwekkers (28-11-2006) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over salmonella 

Reageer op dit artikel