nieuws

Salmonella bij een op tien varkens

Industrienieuws

PARMA – Een op de tien varkens in de Europese Unie is besmet met Salmonella, een belangrijke bron van voedselvergiftiging. Dat blijkt uit onderzoek door EU-agentschap EFSA voor veilige voeding.

Salmonella bij een op tien varkens

PARMA – Een op de tien varkens in de Europese Unie is besmet met Salmonella, een belangrijke bron van voedselvergiftiging. Dat blijkt uit onderzoek door EU-agentschap EFSA voor veilige voeding.

Het onderzoek moet leiden tot doelstellingen om Salmonella de komende jaren te beperken.

Nederlandse varkens hebben iets minder Salmonella (circa 8 procent) dan het EU-gemiddelde (10 procent). De bacterie komt het meest voor in Spanje (30 procent), maar ook in Griekenland, Portugal en Luxemburg zijn veel varkens besmet. In Scandinavische landen als Finland komt de pathogeen bij varkens bijna niet voor.

In 2006 hadden ruim 160.000 Europeanen last van voedselvergiftiging door Salmonella. De bacterie kan dodelijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid, zoals ouderen.

Het EU-agentschap onderzoekt momenteel meerdere vleessoorten op deze ziekteverwekker. Bij kalkoenen bleek de bacterie in een op de drie populaties voor te komen.

Lees ook:
Weinig salmonella in NL-kalkoen (23 mei 2008)
Steeds minder Salmonella in kippenvlees (15 november 2007)
Salmonellabesmettingen België flink omlaag (1 maart 2007)
Salmonella soms bestand tegen bleekwater (8 december 2006)
Onderzoek naar resistente Salmonella-variant (10 juli 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Salmonella


Reageer op dit artikel