nieuws

Runderslachterijen krijgen nieuwe lijst droogzetters

Industrienieuws

ZOETERMEER – Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft vandaag een nieuwe lijst met droogzetters gepubliceerd.

Runderslachterijen krijgen nieuwe lijst droogzetters

ZOETERMEER – Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft vandaag een nieuwe lijst met droogzetters gepubliceerd.

Deze lijst is van belang voor slachterijen, die hierin kunnen zien of uiers moeten worden afgekeurd voor menselijke en dierlijke consumptie. De lijst is gepubliceerd op de website van de productschappen.

Sinds twee jaar is er een nieuwe manier van vaststellen van wachttijden voor vlees bij uierinjectoren (droogzetters). In de nieuwe opzet wordt geen rekening meer gehouden met mogelijke residuen van het middel in het uier. Hierdoor kunnen uiers die recent zijn behandeld met deze middelen, ondanks het respecteren van de wachttermijn toch resten van deze droogzetters bevatten.

Menselijke consumptie

Om te voorkomen dat deze uiers voor menselijke of dierlijke consumptie worden ingezet, controleren slachthuizen in de voedselketeninformatie bij de koe of deze droogzetters zijn toegepast. Hiervoor gebruiken ze een lijst met middelen die het PVV heeft opgesteld. Als een van de vermelde middelen is toegepast, attendeert de slachterij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die de betreffende uiers afkeurt. Om zo te kunnen werken, hebben de slachterijen een actuele lijst nodig van de middelen waar het om gaat.

Daarom heeft het PVV in samenwerking met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG-MEB) een nieuwe lijst opgesteld. De lijst staat sinds 13 januari 2013 op de website van de PVE, op de webpagina over VKI rund.

 

Reageer op dit artikel