nieuws

Ruiming negen varkensbedrijven aanstaande

Industrienieuws

DOETINCHEM – Negen varkensbedrijven die met dioxine vervuild voer hebben gehad, worden hoogstwaarschijnlijk nog vóór het weekeinde preventief geruimd. Dit meldt de website zibb.nl op basis van bronnen binnen de varkenssector.

De maatregel is nodig om de Nederlandse afzetmarkten veilig te stellen. Het staat namelijk in het geheel niet vast dat bij álle negen bedrijven de varkens een te hoog dioxinegehalte hebben.

Het vermoeden bestaat echter dat vooral zware slachtvarkens wel eens een te hoog gehalte aan dioxines in het vlees kunnen hebben. Afgelopen weekeinde bleek dit ook zo bij een zwaar slachtvarken. Deze overschrijding heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) inmiddels gemeld. Naar aanleiding daarvan worden bij nog eens drie bedrijven met zware vleesvarkens extra proefslachtingen verricht, maar de vleessector wil de uitkomsten daarvan eigenlijk niet afwachten. Ze acht het verstandiger om uit voorzorg alvast alle bedrijven met zware vleesvarkens die vervuild voer van Bouman hebben gehad alvast geheel, of gedeeltelijk te ruimen.

Mogelijk worden de lichtere varkens gespaard, omdat die met de komst van schoon voer vanzelf weer op een lager dioxinegehalte terecht komen. Wie voor de kosten moet opdraaien, is nog niet bekend.

Lees ook:

Zeker 3600 dioxinevarkens geslacht

Dossier dioxine, klik hier

Reageer op dit artikel