nieuws

Rechtszaak dreigt voor Vion en supers

Industrienieuws

AMSTERDAM – De stichting Varkens in Nood overweegt gerechtelijke stappen tegen Albert Heijn, C1000, Aldi, Lidl en Vion.

Rechtszaak dreigt voor Vion en supers

AMSTERDAM – De stichting Varkens in Nood overweegt gerechtelijke stappen tegen Albert Heijn, C1000, Aldi, Lidl en Vion.

De stichting wil hiermee per direct een einde laten maken aan het castreren van varkens. Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen zou blijken dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor de castratie van biggen.

Berengeur
Mannelijke biggen (beren) worden gecastreerd omdat hun vlees bij verhitting de zogenaamde berengeur zou voortbrengen. Uit het onderzoek zou echter blijken dat berengeur veel minder vaak voorkomt dan gedacht. Het onderzoek ‘Beren op de weg’ meldt ook dat consumenten vlees met berengeur nauwelijks herkennen.

Stappen
Stichting Varkens in Nood wil nu naar aanleiding van de onderzoeksresultaten dat het ministerie van LNV castratie van biggen, bestemd voor de Nederlandse markt, per direct verbiedt. Ook overweegt de stichting gerechtelijke stappen tegen alle partijen, zoals de supermarkten, die castratie eisen. Varkens in Nood dient tevens een verzoek in bij de Europese Commissie voor aanpassing van de Europese wetten.

Misselijkmakend
Woordvoerder Hans Baaij van Varkens in Nood haalt in een persbericht hard uit naar de supermarkten. ‘Kennelijk eisen supermarkten en slachters uit een soort automatisme dat varkensvlees afkomstig moet zijn van gecastreerde varkens. Varkens zonder ballen, altijd goed, want dan is ieder risico uitgeschakeld. Beter 1000 varkens (onverdoofd) castreren, denken de supermarkten van Nederland, dan één klagende klant: een misselijkmakende gedachte.’

Lees ook:
Oproep castratiestop wekt verbazing (25 april 2008)
Berengeur nauwelijks herkend en geproefd
 (24 april 2008)
Nu stoppen castratie kost sector 90 miljoen (2 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over biggencastratie

Reageer op dit artikel