nieuws

Rechter mee op varkenstransport

Industrienieuws

ZUTPHEN – Politierechter Brouns van de rechtbank in Zutphen wil met eigen ogen zien of het laden en afleveren van varkens bij de slachterij door varkenshandelsbedrijf Posthouwer Boerkamp in Wilp volgens de regels gebeurt.

Rechter mee op varkenstransport

ZUTPHEN – Politierechter Brouns van de rechtbank in Zutphen wil met eigen ogen zien of het laden en afleveren van varkens bij de slachterij door varkenshandelsbedrijf Posthouwer Boerkamp in Wilp volgens de regels gebeurt.

Posthouwer Boerkamp en twee varkenshouders stonden deze week terecht omdat zij wrakke dieren bij de slachterij zouden afleveren. Volgens de VWA en AID hadden de varkens niet mogen worden vervoerd.
De officier van justitie eist boetes van 900 euro voor de boeren en een boete van 2700 euro voor de transporteur

Afwijking
Volgens Posthouwer ging het in deze zaak om een varken met een kromme poot als gevolg van een afwijking die bij de geboorte al was ontstaan en om een dier dat waarschijnlijk hersenvliesontsteking had gehad en daardoor wankel op de poten stond.

Omstandigheden
In de behandeling van de zaak wees de handelaar op de omstandigheden tijdens een transport en op het feit dat het voor de chauffeurs vrijwel ondoenlijk is om van elk dier de conditie te beoordelen. Ook ging het over de vraag wanneer een dier als te zwak moet worden beoordeeld om te mogen worden vervoerd.

Oordeel
De rechter ging een eind mee in het verweer van de handelaar en van de twee varkenshouders die ook bij de behandeling van de zaak aanwezig waren. Hij wil nu zelf zien hoe de gang van zaken is bij een varkensstransport en dan zijn definitieve oordeel uitspreken. Dit gebeurt in september.

Lees ook:
‘Overleg nodig over slaghameren varkens’ (14 april 2008)
Slachtvarkens vallen uit vrachtwagen
 (12 februari 2008)
Biggenkwelling tijdens transport (foto’s+ filmpje)
 (1 augustus 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over varkenstransport

Reageer op dit artikel