nieuws

Productie Nederlands varkensvlees wordt duurder

Industrienieuws

Kostprijs varkensvleesproductie gaat omhoogZOETERMEER – De hogere eisen voor dierenwelzijn en de strengere milieuregels in Nederland stuwen de kostprijs voor varkensvleesproductie de komende jaren op. Nederland verwerkt de varkens in 2013 niet meer voor de laagste kostprijs.

Tussen 2004 en en 2013 stijgt de kostprijs voor de varkenshouderij met 8,25 cent per kilo geslacht gewicht. Dat blijkt uit een rapport van het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Het LEI bekeek de kostprijzen in Nederland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen, de Verenigde Staten en Brazilië. Nederland had in 2004 nog de laagste kostprijs omdat de varkens hier het beste presteren. De zeugen brengen de meeste biggen groot en de vleesproductie per zeug is het hoogst.

Omdat de dierenwelzijnseisen worden aangescherpt wordt de kostprijs de komende jaren echter hoger. Alleen het vergroten van de ruimte voor een varken (minimaal één vierkante meter) kost een varkenshouder al 2,8 cent per geslacht gewicht. Ook betalen de Nederlandse varkenshouders een hogere energieheffing. Milieumaatregelen kost de sector nog eens 4 cent per kilo geslacht gewicht.

Volgens het LEI komt de kostprijs per kilo geslacht gewicht in 2013 op 1,29 euro. Varkenshouders in Frankrijk en Denemarken kunnen hun varkens dan één tot twee procent goedkoper produceren.

De kostprijs in de VS en Brazilië liggen beduidend lager dan in Nederland: respectievelijk 7 en 37 procent. Door de invoerheffingen wordt het voor die landen echter te duur om hier af te zetten.

Reageer op dit artikel