nieuws

Poolse slachters in actie tegen ‘koffiegeld

Industrienieuws

Polen moeten zelf hun koffie betalenTILBURG – Poolse werknemers in de vleesindustrie van wie loon wordt ingehouden voor koffie en het gebruik van materialen van de slachterij waar zij werken, zijn hiertegen in actie gekomen.

Dat zegt FNV-bestuurder John Klijn. ‘Ze balen ervan’, zegt hij. Poolse en andere inleenkrachten die via uitzendbureau Antro werken bij Vion-slachterijen moeten jaarlijks bijna 800 euro van hun loon inleveren.

‘Vion rekent het gebruik van materialen zoals laarzen en handschoenen door aan Antro’, legt Klijn uit. ‘Maar niet alleen voor materiaalgebruik, ook de kopjes koffie worden daarbij opgeteld.’

Antro berekent deze kosten volgens Klijn op haar beurt weer door aan de inleenkrachten. ‘Dat betekent voor hen op jaarbasis bijna 800 euro minder aan inkomsten’, aldus Klijn.

Tijdens een vakbondsbijeenkomst voor Poolse slachters in Tilburg, woensdagavond, begonnen de Polen spontaan een actie tegen dit beleid. ‘Ze hebben een brief opgesteld voor hun baas en die laten ondertekenen door collega’s’, zegt Klijn.

De FNV vindt het niet eerlijk dat de inleenmedewerkers moeten opdraaien voor de kosten van materiaalgebruik en koffie. ‘We hebben Antro daarover al een brief geschreven.’ De vakbond overweegt ook een procedure aan te spannen om deze regeling voor inleners te laten schrappen.

Lees ook:
Pool betaalt 800 euro voor kopje koffie

Reageer op dit artikel