nieuws

Pluimveeslachterijen bereiden zich voor op vogelgriepuitbraak

Industrienieuws

Foto: Henk RiswickDOETINCHEM – De Nederlandse pluimveeslachterijen hebben draaiboeken klaar voor als in ons land de vogelgriep uitbreekt. ‘Als in Nederland een vogel met griep wordt gevonden zakt de export in. Daar maak ik me geen illusies over.’

Bij de vorige uitbraak in 2003 ervaarde Flandrex (toen nog Astenhof) weinig collegialiteit van andere slachterijen. ‘We werden geknipt en geschoren’, aldus directeur Ton Waals.

De eigen slachterij in Asten zat op slot en de kippen moesten elders in Nederland worden geslacht. ‘Daarover hadden we vooraf geen afspraken gemaakt. Er werden absurde prijzen voor gevraagd. Daarbij kregen we niet het vlees van onze eigen kippen terug en we kregen ook niet alle kilogrammen retour’, blikt Waals terug.

Nu zijn er wel afspraken gemaakt. Flandrex heeft een eigen slachterij in Asten en Moeskroen (België) waartussen kan worden geschakeld. Daarnaast heeft het bedrijf afspraken met andere slachterijen in Duitsland en België. Namen wil Waals niet noemen. Ook is gezocht naar andere pluimveevleesleveranciers, zodat afnemers toch beleverd kunnen worden.

Pluimveeverwerker Storteboom heeft geen afspraken met andere slachterijen. Het bedrijf hoopt met zijn slachterijen in Kornhorn en Putten uit de voeten te kunnen. Storteboom werd hard getroffen door de vogelgriep uitbraak in 2003. Twee van de drie slachterijen moesten dicht. Het bedrijf ging failliet en maakte in afgeslankte vorm een doorstart.

‘Het is nu gewoon afwachten. Veel hangt af van waar de eerste besmette kip wordt gevonden’, vertelt directeur Johan Visser. ‘Het zal anders zijn dan in 2003, maar je kunt ook nu niet van één specifieke situatie uitgaan.’

Toch baseren beide bedrijven zich op 2003. Toen was er eerst een standstill van 72 uur en werd het land daarna opgedeeld in compartimenten. ‘Voor de nationale afzet kom je daar nog wel mee weg. Voor de export maak ik me geen illusies. Als er in het kleinste puntje van Nederland een griepvogel wordt gevonden zal de hele Nederlandse pluimveesector in de ban gaan’, aldus Waals.

Bij marktleider Plukon was niemand bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel