nieuws

‘Pestbacterie’ in Zweeds varkensvlees

Industrienieuws

yersinia is nauw verwant aan de pestSTOCKHOLM – In Zweden zijn de laatste vier jaar steeds meer mensen geïnfecteerd door de relatief nieuwe maagbacterie, yersinia. Geïnfecteerden hebben dezelfde klachten als bij salmonella, maar de bacterie is nauw verwant aan de bacterie die in de Middeleeuwen de pest veroorzaakte.

In 2004 raakten 804 mensen besmet met de in varkensvlees voorkomende bacterie yersinia. Dit is een stijging van 45 procent ten opzichte van 2001. Het betroffen met name kinderen onder de vijftien jaar. Kinderen onder de vier jaar lopen overigens het meeste risico op besmetting. De bacterie is vooral te vinden in de nekklieren en in de darmen van het varken.

De Zweedse voedsel- en warenautoriteit heeft inmiddels nieuwe regels voor het slachten van varkens voorgesteld. De Zweedse vleesindustrie praat daar volgende week over. Intussen worden consumenten opnieuw opgeroepen om alle keukengerei dat is gebruikt voor het bereiden van varkensvlees net zo goed schoon te maken als bij kippenvlees. Ook moet varkensvlees voldoende worden verhit om de bacterie uit te bannen.

Reageer op dit artikel