nieuws

Over name-and-shame gesproken…

Industrienieuws

Hard oordeel van Belgische rechterHASSELT – In Nederland discussiëren we al jaren tot in de puntjes over ‘name and shame’ en wordt al even lang gewikt en gewogen. In België doen ze er minder moeilijk over, getuige het vonnis deze week tegen twee sjoemelende slagers.

Zij moeten van de rechter hun strafvonnis duidelijk zichtbaar aanplakken op hun beider zaken, hun woningen én publiceren in drie dagbladen. ‘Hun klanten hebben er recht op om te weten hoe deze mensen te werk gaan’, aldus het oordeel van de rechter in Hasselt.

De eerste slager, die in Wijchmaal-Peer woont, voerde op 26 mei 2004 geiten en schapen illegaal in uit Nederland. De dieren hadden geen gezondheidscertificaat en beschikten niet over de wettelijk vereiste transportdocumenten. De geiten en de schapen zijn in België illegaal geslacht. Daarna werd het vlees verkocht. De slager verzuimde bovendien het slachtafval volgens de voorschriften te behandelen en af te voeren.

De bestelwagen van de andere slager, tevens traiteur, werd op 15 september 2004 in Beringen tegengehouden. De binnenwanden van het voertuig, waartegen varkensvlees aan lag, waren door en door verroest. De stukken vlees bleken bovendien niet te zijn voorzien van etiketten, keurmerken of identificatiegegevens, zodat de herkomst niet te achterhalen viel.

Behalve dat het tweetal zichzelf publiekelijk aan de schandpaal moet nagelen, moeten de slagers ook nog boetes betalen van respectievelijk 27.500 en 2.750 euro.

Reageer op dit artikel