nieuws

NVWA wil waarschuwing voor jodium

Industrienieuws

ZOETERMEER – Een waarschuwing dat een levensmiddel veel jodium bevat moet risicogroepen beter beschermen.

ZOETERMEER – Een waarschuwing dat een levensmiddel veel jodium bevat moet risicogroepen beter beschermen.

Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een vrijdag uitgebracht advies. Het gaat de voedselwaakhond vooral om zwangere vrouwen, kinderen en personen met een schildklieraandoening.

Vleeswaren

Sommige producten kunnen zeer hoge doses jodium bevatten. Brood met gejodeerd zout is de belangrijkste bron van jodium. Jodium wordt ook toegevoegd aan keukenzout, sommige ontbijtgranen, broodvervangers en vleeswaren.

Te veel jodium kan de gezondheid schaden. Er is echter geen Europese wetgeving over de maximale gehaltes van jodium. Enkele fabrikanten zijn al vrijwillig overgegaan tot het plaatsen van een waarschuwing.

 

Reageer op dit artikel