nieuws

Noors E.coli-schandaal breidt zich verder uit

Industrienieuws

De salami van Gilde lijkt de besmettingsbron van E.coli te zijnOSLO – Een vestiging van de Noorse vleeswarenfabrikant Gilde is maandagavond op last van de voedingsautoriteiten gesloten. Noorwegen is al een week in de ban van een E.coli-schandaal dat al het leven kostte aan één jomgetje.

De Noorse voedingswarenautoriteit – Mattilsynet – is nog steeds intensief op zoek de e.coli-besmettingsbron.

Het aantal kleuters en jonge kinderen dat de afgelopen weken een ernstige voedselvergiftiging opliep als gevolg van met deze bacteriën besmet gehakt en andere vleeswaren is inmiddels opgelopen tot 14. Eén van de kinderen is op 9 maart aan de besmetting overleden.

Maandagavond sloot Mattilsynet opnieuw een vleeswarenfabriek, in casu de vestiging van vleesconcern Gilde in Sogndal. Mogelijk zijn 13 van de 14 besmettingsgevallen veroorzaakt door producten van deze vestiging, zo denkt de voedselautoriteit.

Zeker is dat echter niet, maar niettemin moet Gilde 70 ton salami uit de handel terughalen en de fabriek grondig ontsmetten. De salami is namelijk op dit ogenblik de ‘hoofdverdachte’, waarbij de aandacht zich vooral richt op de bij de bereiding gebruikte kruiden. Dezelfde kruiden zijn ook ingezet door een serie andere voedingsfabrikanten.

Lees ook:
Dodelijk gehakt in Noorse Lidl
Meer vleeszorgen in Noorwegen

(Correspondent: Wim Verseput)

Reageer op dit artikel