nieuws

Nieuwe slachtaffaire in noorden

Industrienieuws

DEN HAAG – De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft vorige week een dierenarts, een veehandelaar en twee eigenaren van een slachthuis uit Noord-Nederland aangehouden op verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte.

Nieuwe slachtaffaire in noorden

DEN HAAG – De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft vorige week een dierenarts, een veehandelaar en twee eigenaren van een slachthuis uit Noord-Nederland aangehouden op verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte.

Dat heeft de AID dinsdag gemeld. De aanhoudingen werden verricht in opdracht van het Functioneel Parket. Alle verdachten zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Volgens de AID heeft de dierenarts een valse C-4 verklaring opgesteld waardoor het leek of wrak vee levend was gekeurd en bij de veehouder was gedood.

De runderen werden echter pas in het slachthuis door één van de eigenaren van de slachtplaats gedood en verder geslacht. Dat maakt dat de dieren in strijd met de Europese transportverordening naar het slachthuis zijn vervoerd.

De valselijk opgemaakte C4-verklaring werd aan de keuringsdierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit getoond. 

Volgens een woordvoerder van de AID vonden de praktijken plaats in de periode medio november tot medio februari.

Geen ontkenning
Friesland Vlees stelt niet de bewuste slachterij te zijn en dat wordt bevestigd door de AID. Ook Kamminga, Slachterij Dokkum en Van der Meulen, eveneens gevestigd in het noorden van het land, ontkennen betrokkenheid.

Eigenaar Jansma van Slachthuis Winschoten stelt een heleboel over de kwestie te kunnen vertellen, maar dat niet te willen. Op de vraag of het klopt dat zijn slachthuis betrokken is, zegt hij herhaaldelijk: ‘Dat zijn uw woorden’.

Op 11 juni is bekend geworden dat de slachterij waar de aanhoudingen zijn verricht Dik’s Slachterij in Stadskanaal is.

Lees ook:
Aanhoudingen waren bij Dik’s Slachterij (11 juni 2008) 

Weinig slachthuizen over in het noorden (30 april 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over fraude

Reageer op dit artikel