nieuws

Nieuwe hoogleraar pakt gevaarlijk buikvet aan

Industrienieuws

WAGENINGEN – Renger Witkamp, de nieuwe hoogleraar Humane Voeding van Wageningen Universiteit gaat zoeken naar manieren om de overtollige vetreserves minder gevaarlijk te maken. Het gaat dan vooral om het buikvet, dat een soort chronisch ontstekingsproces aanjaagt.

Witkamp legt zich toe op een combinatie van farmacologie, systeembiologie en ontstekingsonderzoek, om meer grip te krijgen op het ‘slechte’ vetweefsel. Met die kennis wordt het hopelijk mogelijk om via voeding het de ontstekingsprikkel van vetweefsel af te zwakken. Dat zou kunnen betekenen dat overgewicht tot minder ziekte leidt.

Overgewicht kan leiden tot diabetes-2 en aandoeningen als aderverkalking. In het voorstadium daarvan, het metaboolsyndroom, spelen ontstekingsprocessen waarschijnlijk een sleutelrol. ‘Wij vermoeden dat al die ontstekingsprocessen bij wijze van spreken worden aangezwengeld vanuit het vetweefsel’, zegt Witkamp in het Weekblad van Wageningen Universiteit. ‘Als dat zo is, dan is daar misschien iets aan te doen.’

De benoeming van Witkamp komt op een moment dat Wageningen UR zich ook in de richting van de farmacologie wil ontwikkelen. Witkamp voorziet dat toenadering tot de voedingswetenschap en de farmacologie onvermijdelijk is. Dat komt niet alleen doordat de voedingswetenschappers gemeenschappelijke grond met de farmacologen ontdekken, maar ook omdat de farmaconcerns de voedingswetenschappen steeds interessanter gaan vinden.

Lees ook:
‘Tussendoortjes geen grote factor bij overgewicht’

Reageer op dit artikel