nieuws

Nicotinekip niet zonder risico

Industrienieuws

Kippenvlees met nicotine is zelfde als een kort trekje van een sigaretDEN HAAG – Nicotine die wordt gebruik ter bestrijding van bloedluis bij kippen, blijft nog zeker één week achter in het vlees. Consumptie is dan niet zonder risico, stelt de VWA na onderzoek.

Zelfs als het middel slechts één keer wordt toegepast en er daarna een week wordt gewacht met slacht en consumptie, krijgen kinderen meer nicotineachtige stoffen binnen dan goed voor ze is. Het nicotinegehalte dat het lichaam binnenkomt is te vergelijken met een kort trekje aan een sigaret.

Wanneer veertien dagen wordt gewacht met consumptie leidt het eten van één ei of een normaal portie kippenvlees niet tot toename van het nicotinegehalte in het lichaam.

Uit de proef blijkt ook dat eenmalig vernevelen van nicotine niet leidt tot gezondheidsproblemen voor de kippen zelf. Wel moet degene die de behandeling uitvoert zich goed beschermen. Overigens is het gebruik van nicotine ter bestrijding van bloedluis verboden.

Vorig jaar onderschepte de Algemene Inspectiedienst (AID) bij een reinigings- en ontsmettingsbedrijf een partij nicotine, die naar verwachting bedoeld was voor deze toepassing. Het vermoeden bestaat dat het middel nog steeds op enige schaal wordt gebruikt in de pluimveehouderij.

De praktijkproef werd uitgevoerd door RIKILT en Animal Sciences Group, in opdracht van de VWA.

Meer VWA-rapporten over dit onderwerp:
Vervolgadvies inzake nicotine bij leghennen

Risicobeoordeling van nicotine bij leghennen

Residuen van diergeneesmiddelen in eieren

Reageer op dit artikel