nieuws

‘Nederlandse economie gaat groeien

Industrienieuws

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse economie krimpt in januari met 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar groeit in februari weer met 0,5 procent. Dat voorspelt de Stand van Nederland, de conjunctuurbarometer van de zakenwebsite Z24.

‘Nederlandse economie gaat groeien

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse economie krimpt in januari met 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar groeit in februari weer met 0,5 procent. Dat voorspelt de Stand van Nederland, de conjunctuurbarometer van de zakenwebsite Z24.

Met de krimp was januari slechter dan de barometer had voorzien. In december werd nog een groei van 0,4 procent voorspeld voor de eerste maand van 2012. De bijstelling lag onder meer aan een forse daling van de vacatures in december, koersverliezen op de aandelenmarkten en een daling van het stroomverbruik en de inflatie.

Tekenen herstel

De opstellers van de graadmeter zien echter tekenen die kunnen duiden op een herstel de komende maand. Zo namen de autoverkopen in december sterk toe en meldde het economisch bureau van ING onlangs een lichte verbetering in het consumentenvertrouwen.

De Stand van Nederland berekent hoe de economie ervoor staat op basis van 24 verschillende indicatoren. De jongste uitkomst geeft volgens de makers aan dat de Nederlandse economie ‘nog steeds kwakkelt’. Omdat de ontwikkeling van de economie de afgelopen maanden steeds verder is verslechterd, kan de raming voor februari uiteindelijk te optimistisch blijken te zijn, stelden ze verder.

Voorspellers als het Centraal Planbureau en het economisch bureau van ING rekenen voor heel 2012 op een krimp van de Nederlandse economie met 0,5 tot 0,6 procent.
 

Reageer op dit artikel