nieuws

Nederland pleit voor vaccinatie pluimvee

Industrienieuws

DEN HAAG – Een Nederlandse delegatie gaat naar Brussel om te bespreken of het Nederlands pluimvee zo snel mogelijk kan worden ingeënt. Ook Frankrijk is voor inenting van pluimvee.

Veerman heeft toestemming nodig van de Europese Unie voor vaccinaties. Hij heeft goede hoop die toestemming te krijgen. Bij vaccinatie duurt het drie weken voor de dieren immuum zijn voor het griepvirus.

Het vlees en de eieren van gevaccineerde kippen en ander pluimvee zijn gewoon veilig eetbaar, maar de kipproducten van ingeënte dieren mogen niet worden geëxporteerd naar andere EU-lidstaten, tenzij de EU ontheffing verleent. Dat gebeurde in 2003 bij de laagpathogene uitbraak van vogelgriep.

Exporteren naar derde landen is niet toegestaan. Gevaccineerde dieren zijn namelijk niet te onderscheiden van pluimvee met vogelgriep, waarvan het vlees en de eieren niet meer verkocht mag worden aan consumenten. Beide groepen pluimvee hebben dezelfde antistoffen tegen het virus bij zich.

Klik hier voor het Dossier Vogelgriep

Reageer op dit artikel