nieuws

Nederland mag pluimveesector helpen

Industrienieuws

Europa steekt pluimveesector helpende hand toeBRUSSEL – Brussel is bereid tegemoet te komen aan de malaise in de pluimveesector. De Nederlandse overheid mag de pluimveesector helpen om de kosten van de vogelgriep op te vangen, ook terwijl de gevreesde ziekte nog niet in ons land is geconstateerd.

De Europese Commissie neemt de helft van de kosten voor haar rekening, heeft de Commissie donderdag bekendgemaakt. De Europese lidstaten moeten zelf met plannen komen om de boeren te hulp te schieten.

De bestaande Europese regels zijn onvoldoende om de verliezen door de oprukkende vogelgriep te compenseren, vindt Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel. Momenteel mag een nationale overheid alleen financieel te hulp schieten nádat de ziekte daadwerkelijk op een pluimveeboerderij is geconstateerd.

Steun is hard nodig omdat de pluimveesector dreigt in te storten als gevolg van de vogelgriep. In diverse Europese landen is de kipconsumptie drastisch gedaald. Pluimveeslachterij Rep en Roozendaal, dat wekelijks 400.000 kippen slachtte, heeft dit al de kop gekost. De slachterij vroeg deze week faillissement aan.

Lees ook:
CDA: onderzoek naar risico kip eten
Rep en Roozendaal definitief failliet

Reageer op dit artikel