nieuws

Nederland bekijkt opnieuw maatregelen vogelgriep

Industrienieuws

Nederland bekijkt maatregelen opnieuwDEN HAAG – Het ministerie van Landbouw bekijkt woensdag opnieuw of de getroffen maatregelen tegen de oprukkende vogelgriep voldoende zijn. Dat heeft een woordvoerster van het departement laten weten.

Aanleiding is de vondst van besmette dode zwanen op het Duitse eiland Rügen.

Een dergelijk overleg vond maandag ook al plaats. Het resultaat daarvan was dat minister Veerman de aangekondigde ophokplicht voor pluimvee vervroegde naar maandag 20 februari.

Andere bestaande maatregelen die een uitbraak van het gevaarlijke H5N1-virus moeten voorkomen, zijn bijvoorbeeld het (Europese) importverbod van vogelproducten uit besmette landen en de verplichte ontsmetting van transportwagens met pluimvee van en naar risicogebieden.

Wat de pluimveehouders betreft mag de Nederlandse ophokplicht net als in Duitsland nog verder vervroegd worden, reageert voorzitter Jaap Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP). De Duitse regering zal de maatregel vrijdag versneld invoeren.

Wat de kippenboeren betreft gaat al het buitenlopende pluimvee in Nederland zonder uitzondering zo snel mogelijk naar binnen. Wolleswinkel pleit voor opheffing van het onderscheid bij de Nederlandse ophokplicht tussen risicogebieden met veel (water-)trekvogels, waar de plicht geldt, en de overige (gevrijwaarde) gebieden. ‘Dat onderscheid dateert van afgelopen najaar, toen het virus nog ver weg in Bulgarije zat. Nu verspringt het wel heel erg hard.’

Klik hier voor het vogelgriepdossier.

Reageer op dit artikel