nieuws

MRSA in Amerikaans vlees

Industrienieuws

NEW YORK – In supermarkten in de Verenigde Staten blijkt de gevaarlijke bacterie MRSA voor te komen in 7 procent van de producten met rauw varkensvlees.

NEW YORK – In supermarkten in de Verenigde Staten blijkt de gevaarlijke bacterie MRSA voor te komen in 7 procent van de producten met rauw varkensvlees.

MRSA is een mutant van Stafylococcus aureus, een bacterie die vaak de boosdoener is bij bijvoorbeeld wondinfecties of longontstekingen. Zulke stafylokokkenbesmettingen worden doorgaans bestreden met het antibioticum meticilline, maar daar heeft MRSA resistentie tegen ontwikkeld. Ook andere antibiotica zijn weinig effectief tegen de bacterie, waardoor ernstige infecties levensbedreigend kunnen zijn.

Supermarkten

Onderzoekers hebben 395 monsters genomen van supermarktvlees in drie verschillende Amerikaanse staten. Hiervan bleken er 26 besmet. Ze hadden niet verwacht dat de stafylokok er al zo vaak zou voorkomen.

De productiewijze van het vlees maakte volgens hen geen verschil op de besmettingsgraad – ook in biologisch vlees werd MRSA aangetroffen. Dit suggereert dat de resistente bacterie tegenwoordig meer algemeen in het milieu voorkomt en besmetting van het vlees op elk moment in het productieproces kan geschieden.

 

 

Reageer op dit artikel