nieuws

‘Mogelijk vier vCJD-gevallen in Nederland

Industrienieuws

ROTTERDAM – Nederland zal mogelijk vier mensen tellen met de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob. Dat zegt epidemioloog Cock van Duijn van het Nederlands expertisecentrum Creutzfeldt-Jakob.


Dit expertisecentrum is ondergebracht bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De vier gevallen zijn inclusief de nieuwe patiënt bij wie de ziekte recent is vastgesteld en de 26-jarige vrouw die vorig jaar als eerste Nederlander aan de ziekte overleed. Van Duijn verwacht dat de ziekte zich bij nog twee andere mensen zal ontwikkelen. ,,Dat zal naar verwachting binnen nu en vijf jaar gebeuren.”

Besmet rundvlees

Van Duijn leidt dat af uit de hoeveelheid rundvlees die Nederland heeft geïmporteerd uit Groot-Brittannië. De vier patiënten hebben vermoedelijk allemaal besmet rundvlees gegeten. ,,Dat is in de tweede helft van de jaren negentig geïmporteerd”, aldus Van Duijn. Tot twintig jaar na het eten van besmet vlees kan een mens ziek worden.

De nieuwe patiënt heeft waarschijnlijk niet hetzelfde stuk vlees gegeten als de vrouw die vorig jaar overleed. ,,Het nieuwe geval kwam niet geheel onverwacht”, zegt de hoogleraar. ,,Na de eerste besmetting waren we al aan het onderzoeken hoeveel meer patiënten er zouden kunnen komen.” Ze acht het niet aannemelijk dat de nieuwe patiënt de ziekte via een ander mens heeft opgelopen.

Geen echte epidemie

Slechts enkelen die besmet vlees hebben gegeten, zullen de menselijke variant van de gekkekoeienziekte onder de leden krijgen. ,,De kans dat je echt ziek wordt, is niet zo groot”, aldus Van Duijn. ,,Dat hangt onder meer af van de hoeveelheid vlees die je eet en de erfelijke gevoeligheid.” Van een echte epidemie is volgens haar dan ook geen sprake.

De genetisch epidemioloog zegt dat de grootste zorg is dat de ziekte van mens op mens wordt overgebracht. Dat kan via bloedproducten en instrumenten in ziekenhuizen. ,,Je kunt de ziekte op die manier veel gemakkelijker krijgen dan door het eten van besmet rundvlees.” Bij de nieuwe patiënt zijn de artsen nagegaan of hij of zij bloeddonor is geweest, maar dat was volgens Van Duijn niet het geval. (ANP)

Lees ook:
* Tweede geval variant Creutzfeldt-Jakob in Nederland

* vCJD vooral in Groot-Brittannië

Reageer op dit artikel