nieuws

Mogelijk afschaffing beurssysteem voor promovendi

Industrienieuws

ZOETERMEER – Volgens een uitspraak van de Hoge Raad zijn promovendi met een beurs gewone werknemers. Daardoor lijkt volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) de weg afgesneden om promovendi nog als bursaal aan te nemen.

Dit maakt het een stuk duurder hen aan te stellen en wordt het daardoor moeilijker om meer mensen te laten promoveren.

Dat promovendi met een beurs als gewone werknemers beschouwd moeten worden, concludeert vakbond Abvakabo uit een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak die al sinds 1998 loopt. Ook de vereniging van universiteiten VSNU concludeerde dinsdag na bestudering van de ingewikkelde uitspraak dat de Hoge Raad de bond in het gelijk had gesteld.

Tot nu toe beschouwden een aantal universiteiten promovendi niet als werknemer maar als bursaal. Zij kregen in plaats van een salaris een beperkte vergoeding via een beurssysteem, zonder de secondaire arbeidsvoorwaarden die bij een aanstelling aan een universiteit horen. De Abvakabo wil dat universiteiten die met dit beurssysteem werken of overwogen het in te voeren, daarvan afzien.

Reageer op dit artikel