nieuws

Ministerie wil magerder gehakt

Industrienieuws

DEN HAAG – Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een voorstel gepubliceerd om het maximale vetgehalte van gehakt te verlagen van 35 naar 25 procent. Het maximale vetgehalte van ‘mager gehakt’ wordt in hetzelfde voorstel verlaagd van 20 naar 15 procent.

Ministerie wil magerder gehakt

DEN HAAG – Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een voorstel gepubliceerd om het maximale vetgehalte van gehakt te verlagen van 35 naar 25 procent. Het maximale vetgehalte van ‘mager gehakt’ wordt in hetzelfde voorstel verlaagd van 20 naar 15 procent.

Het voorstel van het ministerie gebeurt op advies van de Consumentenbond en het Voedingscentrum. Onderzoek voor het Nederlandse Voedingsstoffenbestand in 2006 toonde aan dat de mediaan van het vetgehalte van gehakt 22,5 procent is.

De mediaan is de waarde waar de helft van de producten boven en de andere helft van de producten onder ligt. De mediaan voor gehakt komt maar net (2,5 procent) boven het maximale vetgehalte van mager gehakt (20 procent) uit. Daarnaast komt gehakt met een vetgehalte van meer dan 25 procent maar weinig voor.

Op dit moment is de indeling van gehakt naar vetgehalte de volgende: gehakte biefstuk: maximaal 6 procent, tartaar: maximaal 10 procent, mager gehakt: maximaal 20 procent en gehakt maximaal 35 procent.

Uit eerder onderzoek van de VWA bleek dat vooral mager gehakt vaak te vet is. Het te hoge vetgehalte in het ‘magere’ gehakt overschreed de norm volgens de instantie soms tot zestig procent.

De Productschappen overleggen met organisaties in de vleessector over de wijzigingsvoorstellen en brengen vervolgens advies uit aan het Ministerie van VWS.

Lees ook:
Niet drank maar vet grootste bedreiging voor lever (10 oktober 2006)

Reageer op dit artikel