nieuws

Milde variant vogelgriep Voorthuizen

Industrienieuws

Vogelgriep ontdekt op boerderij in VoorthuizenVOORTHUIZEN – In Voorthuizen zijn op een pluimveebedrijf sporen gevonden van de milde variant van het vogelgriepvirus. Dat heeft het ministerie van Landbouw dinsdag gemeld.

Het bedrijf is geblokkeerd. Een virus is nog niet aangetoond. Het bedrijf wordt dinsdagmiddag geruimd. Ook vijf bedrijven in de naaste omgeving worden onderzocht.

Het ministerie benadrukt dat de sporen die gevonden zijn, wijzen op een laagpathogene variant van het vogelgriepvirus. Deze variant zou veel minder ziekmakend zijn dan die in 2003 in Nederland uitbrak.

‘De dieren hoeven er niet dood aan te gaan. De meeste dieren worden niet of nauwelijks ziek’, aldus een woordvoerster. Het is echter mogelijk dat het virus muteert in een agressievere vorm.

Koepelorganisatie van de landbouw LTO Nederland is opgelucht dat het gaat om een relatief ongevaarlijke variant. ‘Dit is geen reden voor grote bezorgdheid’, zei een woordvoerder. ‘Wij hebben gehoord dat dit virus is aangetroffen op een kippenboerderij waar al enige tijd sprake was van extra uitval. Men dacht dat dat kwam door de hitte, maar het had waarschijnlijk dus een andere oorzaak.’

Inmiddels is de omgeving in een straal van drie kilometer rondom het bedrijf volledig geblokkeerd.

Ook op deze site:
PVE hebben zorgen over vogelgriep’verhalen’

vogelgriepdossier

Relevante links:
Kaart beperkingsgebied Voorthuizen

Uitleg beperkingsgebied

Maatregelen LNV

Persbericht LNV

Tijdelijke regeling beperkingen LNV

Reageer op dit artikel