nieuws

Meritus moet weer boerenlabel worden

Industrienieuws

ROESELARE – Het Belgische Algemeen Boerensyndicaat (ABS) wil van het Meritus-label (kwaliteitslabel voor rundvlees) weer een boerenlabel maken. Daarvoor moet de slachtleeftijd terug naar 24 maanden.

Meritus moet weer boerenlabel worden

ROESELARE – Het Belgische Algemeen Boerensyndicaat (ABS) wil van het Meritus-label (kwaliteitslabel voor rundvlees) weer een boerenlabel maken. Daarvoor moet de slachtleeftijd terug naar 24 maanden.

Het Meritus-label is door de rundvleesketen ingevoerd om het vertrouwen van consumenten, na hormoonschandalen en de dioxinecrisis, weer terug te winnen. Het label bestaat inmiddels ruim 10 jaar.

Nu moet met het label de markt verruimd worden om ook de veehouder te laten profiteren.

Toch is er nog een aantal knelpunten. Zo staan de boeren lijnrecht tegenover de distributie, rond de slachtleeftijd. Volgens de ABS wordt de verhoging van de slachtleeftijd van 24 naar 26 maanden door de intermediairs als marktsturing gebruikt om prijsverhoging uit de weg te gaan. De boeren vinden dit onacceptabel en willen terug naar de slachtleeftijd naar 24 maanden.

Daarnaast wil de ABS de Europese omrekeningsnorm van 2 procent verlies warm geslachtgewicht naar koud door te trekken naar Meritus. Daarvoor wordt nog een norm van 3 procent gehanteerd. Dat zou 1 procent minder inkomen voor de boer betekenen.

Tot slot wil ABS ook het witblauwras koppelen aan Meritus. In de praktijk is dit nu al het geval. ABS wil dit vleesras ook voor de toekomst beschermen via het label.

Lees ook:
Antwerpse slagers beschermen filet d’anvers (2 april 2008)
D66: ‘Label voor diervriendelijk vlees’ (5 oktober 2007)
Frans kwaliteitslabel bij Luiten (16 juli 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over kwaliteit

Reageer op dit artikel