nieuws

‘Meer kennis nodig over opname stoffen in lichaam

Industrienieuws

Er moet meer inzicht komen in de werking en de beschikbaarheid van werkzame stofjes in voeding. Daarom moet er meer aandacht komen voor 'nutridynamics'. Dat vindt prof. dr. De Vos, bedenker van de nieuwe term. WAGENINGEN – ‘De voedingsindustrie heeft behoefte aan kennis over de manier waarop voedingsbestanddelen in het lichaam terechtkomen.’ Daarom moet er meer aandacht komen voor ‘Nutridynamics’. Dat zegt prof. Willem de Vos in het Weekblad voor Wageningen.

De Vos, verbonden aan de leerstoelgroep Microbiologie en programmadirecteur bij Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS) vindt het belangrijk dat er meer kennis komt over de werkzame stofjes uit levensmiddelen. Hij wil dat er meer inzicht komt in hoe werkzame stofjes uit voedingsmiddelen worden opgenomen in het lichaam om zo de werking ervan te verbeteren.

Ook wil hij de interactie-effecten tussen verschillende stofjes beter in kaart brengen. De Vos haalt hierbij het voorbeeld aan van wijnazijn en zetmelen. Een maaltijd met zetmeel zorgt voor een toename van de insulinespiegel. Stijgt deze te veel, dan krijg je snel na de maaltijd weer honger. Een beetje wijnazijn zou volgens De Vos de spiegel in toom houden.

De Vos en collega’s hebben het concept van nutridynamics gelanceerd in het tijdschrift Current opinion in biotechnology. Ze stellen voor om in het nieuwe WCFS meer aandacht te besteden aan dit werkveld. Binnenkort besluit het kabinet over financiering.

Reageer op dit artikel