nieuws

LNV en LTO willen einde aan nodeloos doden

Industrienieuws

Runderen die niet te traceren zijn niet nodeloos dodenDEN HAAG – LTO Nederland en het ministerie van LNV willen dat er een einde wordt gemaakt aan het doden van runderen die niet direct te identificeren zijn als gevolg van administratiefouten in het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R).

De dieren moeten volgens Brusselse regels worden afgemaakt uit het oogpunt van voedselveiligheid. Ook nu het aantal BSE-gevallen afneemt wil de EU uitsluiten dat vlees van besmette dieren in de voedselketen terechtkomt.

De afgelopen jaren is het regelmatig voorgekomen dat niet te traceren dieren op een boerderij werden gedood. In 2005 ging het om 100 runderen. LNV en LTO willen hier nu gezamenlijk een einde aan maken.

LNV zal voorstellen doen aan de Europese Commissie en LTO gaat het nodeloos doden van dieren aan de orde stellen in het overlegorgaan van landbouworganisaties in de EU-lidstaten. Voorstel is om ‘onbekende’ dieren een vinkje te geven. De dieren mogen dan alleen worden afgevoerd naar het slachthuis onder de voorwaarde dat er te allen tijde een BSE-test wordt afgenomen.

Reageer op dit artikel