nieuws

Lab-hamburger kost kwart miljoen

Industrienieuws

MAASTRICHT – Een professor van de Universiteit Maastricht zegt dit najaar een hamburger te presenteren die volledig in een laboratorium is gekweekt. Kosten: € 250.000.

Lab-hamburger kost kwart miljoen

MAASTRICHT – Een professor van de Universiteit Maastricht zegt dit najaar een hamburger te presenteren die volledig in een laboratorium is gekweekt. Kosten: € 250.000.

Vasculair bioloog Mark Post zegt in het AD ver te zijn met de ontwikkeling van zijn hamburger die is gekweekt uit stamcellen uit het spierweefsel van een rund. Deze cellen worden opgekweekt in schaaltjes en groeien met behulp van elektrische prikkels. Na drie weken ontstaan er reepjes die bestaan uit een miljoen cellen. Drieduizend van deze reepjes zijn nodig om één hamburger te kunnen persen.

Supermarkt
De ontwikkeling van de ‘in-vitrohamburger’ kost zo’n €250.000. ‘Maar als meerdere investeerders en bedrijven meedoen in het project, kan de productieprijs aanzienlijk naar beneden worden gehaald. Volgens het meest optimistische scenario moet het mogelijk zijn om binnen tien à vijftien jaar met dit vlees in de supermarkt te liggen’, aldus Post.

Worst en hamburgers
Waarschijnlijk zal het in de toekomst alleen mogelijk zijn om producten van gehakt of gemalen vlees in het lab te produceren, zoals hamburgers en worsten. Een steak is te complex. Het lab-vlees moet een antwoord zijn op het toekomstige tekort aan vlees op aarde.

 

Reageer op dit artikel