nieuws

Kweekvlees moet andere naam krijgen

Industrienieuws

Foto: NoorderlichtHILVERSUM – De VPRO schrijft een prijsvraag uit voor een nieuwe naam van de term ‘kweekvlees’. Kweekvlees is vlees dat kunstmatig in een laboratorium wordt gekweekt.

De VPRO besteedt vanaf donderdag 30 maart in de uitzending van NWTV (onderdeel van het programma Noorderlicht, maar niet overal te ontvangen) aandacht aan kweekvlees.

Te gast zijn onder meer zakenman en uitvinder Willem van Eelen en vleesprofessor Henk Haagsman van de Universiteit Utrecht. Zij werken samen om kweekvlees te ontwikkelen.

Het vlees wordt gemaakt uit stamcellen. Dieren komen er niet aan te pas. Momenteel is het kweekvlees nog in het stadium ‘blubberige massa’. Om de vleesmassa stevigheid te geven, moeten de gekweekte spiertjes in training. Door ze kunstmatig te rekken en te strekken ontstaan er meer van de spiereiwitten actine en myosine. Om het vlees echt lekker te maken, moeten er eigenlijk ook vetcellen in. En liefst ook wat bloedvaten en bindweefsel voor een stevige ‘bite’. Over een jaar of vier verwachten de onderzoekers ‘iets in de gehaktsfeer’ te kunnen maken. De hamlappen en entrecotes zullen nog wel even op zich laten wachten.

De term ‘kweekvlees’ vinden de onderzoekers niet echt smakelijk klinken. Daarom schrijft Noorderlicht een prijsvraag uit. Wie een een betere naam voor kweekvlees weet, kan dat voor 1 mei laten weten aan wetenschap@vpro.nl.

Klik hier om te zien hoe u de uitzending van NWTV kan bekijken.

Reageer op dit artikel