nieuws

Kippensector zucht onder dioxine, AI en Brazilië

Industrienieuws

Foto: Henk RiswickZOETERMEER – De recente dioxinecrisis dreigt de Nederlandse pluimveeindustrie toch te treffen. Hoewel er geen kippenvlees is besmet, grijpen sommige landen de affaire aan om onder contracten uit te komen.

Zo proberen vooral Oost-Europese afnemers van Nederlands pluimveevlees onder reeds afgesloten contracten te komen, melden de Productschappen Vee, Vlees en Eieren.

‘In het meest gunstige scenario grijpen deze landen de affaire aan om de in het verleden wat duurder afgesloten contracten in te wisselen voor contracten met duidelijk lagere prijzen’, zeggen de PVE. ‘Maar veelal wil men er gewoon van af zonder deze voor goedkope contracten in te ruilen.’

Het dioxineprobleem komt voor de pluimveeindustrie op een slecht moment. De sector kampt nog met forse problemen als gevolg van de aandacht voor de vogelgriep. ‘De situatie op de markt blijft zorgelijk’, aldus de PVE. De consumptie in Nederland is nog wel redelijk, maar in Duitsland is het verbruik nog steeds wat aan het afnemen. De slachterijen en exporteurs merken dat aan de afzet.

Verder lijdt de sector onder een hoge productie van Groot-Brittannië en wordt in Europa nog steeds veel pluimveevlees bevroren omdat de consumptie achter blijft. ‘Dit zal als de situatie weer normaal is voor extra aanbod zorgen.’

Last but not least heeft de pluimveesector in toenemende mate te lijden van de afzet van goedkope kuikendelen door Brazilië en Thailand. Volgens ingewijden heeft dit probleem veel meer effect op de pluimveevleesmarkt dan de aandacht voor dioxine en vogelgriep.

Reageer op dit artikel