nieuws

Kipfilets Aldi en Jumbo scoren slechtst

Industrienieuws

DEN HAAG – Kipfilet van Bio+ krijgt van de Consumentenbond de hoogste waardering met een 8,2. De dikste onvoldoendes zijn er voor Jumbo (4,4) en Aldi (Cornfield, 3,8).

Kipfilets Aldi en Jumbo scoren slechtst

DEN HAAG – Kipfilet van Bio+ krijgt van de Consumentenbond de hoogste waardering met een 8,2. De dikste onvoldoendes zijn er voor Jumbo (4,4) en Aldi (Cornfield, 3,8).

Dat staat in de jongste editie van de Consumentengids, meldt Distrifood. Ook de reguliere kipfilet van Albert Heijn (4,9) en Bas, Digros en Dirk (First Class, 4,6) scoort een ruime onvoldoende. Het testoordeel is gebaseerd op versheid, de aanwezigheid van de ESBL-bacterie, de aanwezigheid van campylobacterbacterie en dierenwelzijn. De Landjonker-kip van Lidl blijkt het meest vers te zijn en de minste bacteriën te bevatten. De Lidl-kip die afkomstig is van de Duitse slachter Emsland, scoort daarbij het allerbeste.

Biologische varianten

De kipfilets die het relatief goed doen in de test zijn de biologische varianten, die het goed doen in dierenwelzijn en ESBL. AH Puur & Eerlijk biologisch krijgt het rapportcijfer 7,6, terwijl de scharrelkip van AH Puur & Eerlijk een 7,2 krijgt. De Volwaardkip die bij verschillende ketens te krijgen is, ontvangt een 7, gevolgd door de kipfilet van Lidl met een 6,7. Deze scoort dus erg goed op versheid, maar slecht op dierenwelzijn. De reguliere kipfilets van C1000 (5,4) en Plus (5,9) staan in de subtop.

Campylobacter

Behalve over de ESBL-bacterie, maakt de bond zich ook zorgen over de aanwezigheid van de ziekmakende bacterie campylobacter. Ten opzichte van de vorige test in 2007 is het percentage geteste kipfilets dat besmet is bijna verdubbeld naar 60 procent. Beter nieuws is het op het gebied van salmonella. Die speelt geen rol meer.

Lees ook:
PPE: Consumentenbond genuanceerd (31 januari 2012)
‘Bijna al het kippenvlees in supermarkt besmet’ (31 januari 2012)
 

 

Reageer op dit artikel