nieuws

Kamer wil matten op luchthavens

Industrienieuws

Wie uit de vliegtuig stapt moet eerst op een ontsmettingsmatDEN HAAG – Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD wil op de luchthavens Schiphol en Rotterdam Airport matten neerleggen waarop reizigers uit Turkije hun schoenen kunnen ontsmetten. De Kamerleden willen zo voorkomen dat toeristen het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 naar Nederland meenemen.

‘Die matten hadden er eigenlijk allang moeten liggen. Nu moeten we ze zo snel mogelijk neerleggen, het liefst over een uur al’, vindt VVD’er Oplaat. PvdA’er Waalkens meent dat ook haast moet worden gemaakt met het vaccinatieprogramma.

Voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) hield dinsdag een pleidooi voor de matten op de luchthavens. ‘Juist in koude periodes zoals nu kunnen resten vogelpoep het virus heel lang vasthouden’, stelde de pluimveevoorman. Schoenenzolen met grof profiel kunnen zodoende een risico vormen en het virus mee naar Nederland brengen.
Het ministerie van Landbouw voelt nu weinig voor matten op de luchthavens. Op dit moment zijn de maatregelen gericht op scherpe controle van de invoer van verboden producten als vogels, vlees en veren, aldus een woordvoerster van het ministerie. (ANP)

Meer over dit onderwerp:

Extra controle op Turkijegangers

Turkije niet schuldig aan verspreiding H5N1

In Istanbul mogelijk 21 gevallen vogelgriep

‘EU moet Turkije helpen bij vogelgriep’

Vogelgriep eist derde dode

Verbod op Turkse kip blijftReageer op dit artikel