nieuws

Italianen verbolgen over Nederlandse Parmaham

Industrienieuws

MILAAN – Italiaanse boeren zijn boos over de hoeveelheid onechte Italiaanse voedselproducten op de wereldmarkt. In Nederland wordt nog steeds ham als Parmaham aangeboden die niet uit de regio Parma afkomstig is en die naam niet mag dragen, stelt Jacques van der Bend van het Consorzio del Prosciutto di Parma.

Italianen verbolgen over Nederlandse Parmaham

MILAAN – Italiaanse boeren zijn boos over de hoeveelheid onechte Italiaanse voedselproducten op de wereldmarkt. In Nederland wordt nog steeds ham als Parmaham aangeboden die niet uit de regio Parma afkomstig is en die naam niet mag dragen, stelt Jacques van der Bend van het Consorzio del Prosciutto di Parma.

‘Ik schat dat zo’n 20% van de ham die slagers als Parmaham aanbieden daat niet is’, zegt Van der Bend, die het Consorzio in Nederland vertegenwoordigt. Hij meent dat er wel minder ham ten onrechte als Parmaham wordt aangeboden dan enkele jaren geleden. In supermarkten komt het vrijwel niet meer voor.

Echte Parmaham is te herkennen aan de kroon op de ham of de verpakking. De kroon mag alleen door gecontroleerde bedrijven in Italië gebruikt worden.

Het Consorzio is in Nederland in 2003 begonnen met winkelbezoeken om de echtheid van Parmaham te controleren. Bedrijven die producten ten onrechte ham als Parmaham verkopen, krijgen een brief. Als ze de regels blijven schenden, schakelt het Consorzio een advocaat in.

Het is Van der Bend niet bekend of de slagers zelf besluiten om ham als Parmaham aan te bieden, of dat de groothandel het product al als Parmaham heeft geleverd en de slager daarvan niet op de hoogte is.

Volgens de Italiaanse agrarische brancheorganisatie Coldiretti worden er jaarlijks voor 50 miljard euro goederen verkocht die Italiaans klinken, maar het niet zijn.

Volgens Coldiretti is de export van authentiek Italiaanse voedselproducten de afgelopen 7 maanden met 10% gestegen.

Lees ook:
Nep’schinken’ baren fabrikanten zorgen (2 augustus 2006)

Nederland smult vaker van Parmaham (16 april 2006)

Reageer op dit artikel