nieuws

‘Illegaal GMO-varkensvlees verkocht aan consumenten

Industrienieuws

Genetisch gemanipuleerde zalm (groot) vergeleken met een normale zalm (klein) AMSTERDAM – Volgens Greenpeace is er in Amerika illegaal genetisch gemodificeerd varkensvlees verkocht aan consumenten. Dat schrijven Greenpeace en GeneWatch UK in het ‘contamination-report’.

Beide organisaties hebben samen dit rapport en een online-register opgesteld om wereldwijd GMO-besmettingen in kaart te brengen. Volgens de organisaties is ‘niet eerder zo onomstotelijk vastgesteld dat gentech-besmettingen geen incidenten zijn’.

Het rapport onthult 113 besmettingsgevallen vanaf 1996, waarvan 11 in 2005. De voorvallen spelen wereldwijd, in 39 landen.

Verder belicht het rapport uitgebreid de fouten die zijn gemaakt rondom de massoort Bt10. Vorig jaar bleek dat deze illegale gentech-mais jarenlang geplant was in de Verenigde Staten en van daaruit verspreid naar onder meer Europa en Japan. De schrijvers van het rapport concluderen dat na een uitgebreide analyse dat herhaling van dergelijke besmettingen in de toekomst nauwelijks is uit te sluiten.

Greenpeace voert campagne om verspreiding van genetisch gemanipuleerde gewassen in het milieu te voorkomen.

Reageer op dit artikel