nieuws

IKB-systemen varkenssector erkend

Industrienieuws

ZOETERMEER – IKB Varken en IKB Nederland Varkens zijn door het Productschap Vee en Vlees (PVV) voorlopig erkend in het kader van de Verordening registratie en verantwoording antibioticagebruik in de varkenssector.

IKB-systemen varkenssector erkend

ZOETERMEER – IKB Varken en IKB Nederland Varkens zijn door het Productschap Vee en Vlees (PVV) voorlopig erkend in het kader van de Verordening registratie en verantwoording antibioticagebruik in de varkenssector.

Hiermee voldoen gecertificeerde deelnemers van deze IKB (Integrale Keten Beheersing) systemen aan de gestelde eisen in de Verordening. Niet-IKB varkenshouders krijgen een brief van het PVV waarin zal worden uitgelegd op welke wijze zij aan hun controleverplichtingen kunnen voldoen.

In de Verordening staat dat elke levering van een antibioticum in een aangewezen databank moet worden geregistreerd. De registratie kan in de praktijk door de dierenarts, in opdracht van de varkenshouder, worden uitgevoerd. Tevens is de varkenshouder verplicht om te beschikken over een actueel bedrijfsbehandel- en bedrijfsgezondheidsplan. Zowel het bedrijfsbehandel- en bedrijfsgezondheidsplan dienen op basis van een fysieke inspectie van het bedrijf door de dierenarts te zijn opgesteld. Daarnaast zijn varkenshouders verplicht zich jaarlijks (op eigen kosten) te laten controleren op bovenstaande punten.

 

Reageer op dit artikel