nieuws

Ierse vleesboeren dreigen Brussel

Industrienieuws

DUBLIN – De mogelijke verlaging van de importtarieven voor vlees uit derde landen, zoals Brazilië, is in Ierland opnieuw op groots protest gestuit.

Ierse vleesboeren dreigen Brussel

DUBLIN – De mogelijke verlaging van de importtarieven voor vlees uit derde landen, zoals Brazilië, is in Ierland opnieuw op groots protest gestuit.

Ierse boeren dreigen tégen het Verdrag van Lissabon te stemmen. Een Iers referendum hierover is op 12 juni. ‘Doe ons in de uitverkoop, en we zullen ons zegje doen op 12 juni!’, dreigt boerenleider Padraig Walshe Eurocommissaris Peter Mandelson.

Actie
Door de verlaging van de importtarieven kunnen landen als Brazilië meer vlees uitvoeren naar de EU. Ierland is hier fel tegen omdat dit de eigen productie om zeep zou helpen. Ierse boeren voeren om die reden al jaren actie in Brussel tegen Braziliaans vlees.

In Ierland hangen talloze posters en billboards met daarop de tekst ‘Stop Mandelson’.

Domper
Dat nota bene de Ierse boeren, die zoveel van EU-landbouwsubsidies hebben geprofiteerd, het verzet tegen het nieuwe verdrag aanvoeren, is een domper voor de Ierse regering onder leiding van de nieuwe premier Brian Cowen. Het fiasco van het EU-referendum van 2001, waarin de Ieren het Verdrag van Nice afwezen, ligt nog vers in geheugen.

Stem ook mee met onze nieuwe stelling
"De Nederlandse vleessector heeft niet hard genoeg gevochten tegen het WTO-akkoord". Stem hier

Lees ook de Column Gevild:
Lakse Britten

Lees ook:
Ieren eisen Brazilië-rapport op (31 oktober 2007)
Ierland wil EU-steun schapenvlees (14 maart 2008)
 Brazilië dient klacht in bij WTO (8 februari 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Ierland en Brazilië
Alle berichten over de WTO-onderhandelingen

Reageer op dit artikel