nieuws

Hybride vlees smaakt soms beter

Industrienieuws

WOERDEN – Twee volvlees hamburgers legden het gisteren in een smaaktest af tegen een met plantaardige bijmenging gemaakte hamburger van Nederlandse makelij die alleen in de VS te koop bleek.

Hybride vlees smaakt soms beter

WOERDEN – Twee volvlees hamburgers legden het gisteren in een smaaktest af tegen een met plantaardige bijmenging gemaakte hamburger van Nederlandse makelij die alleen in de VS te koop bleek.

In het kader van de oprichting van de belangenorganisatie voor eiwitvernieuwers Het Planeet werden gistermiddag op kasteel Woerden door een jury zogenaamde ‘hybride vleesproducten’ en volvleesproducten geproefd.

De jury bestaande uit Felix Wilbrink (culinair journalist Telegraaf), Fiona Ivanov (culinair redacteur en flexitariër) en Paul Vocking (vleeswarenmaker, bekend van de Utrechtse Vockingworst) beoordeelde 5 hamburgers. Geproefd werden de hybride hamburger van Albert Heijn, de volvlees hamburger van PLUS, een volvleeshamburger van de Keurslagersorganisatie, de hybride hamburger van PLUS en een in de VS verkrijgbare hamburger gemaakt met het Nederlandse bijmengproduct Meatless.

De beste hamburger bleek een voor de Amerikaanse markt gemaakte van het Goese bedrijf Meatless. Als tweede, vóór de volvleesproducten, eindigde de hybride hamburger van PLUS. Dat betekent dat de hybride hamburger van PLUS een smakelijker koop is dan de volvleeshamburger van diezelfde super.

Gehaktballen

Voor de proeverij van hybride producten werden gehaktballen gemaakt door slagers Johan van Uden (winnaar Slagerij van het Jaar 2011, Chateaubriand uit Heemstede), Jeroen Stokman (Keurslager in Houten), Ferry Lempers (ambachtelijke Keurslager in Linschoten) en door Jos Hugense van Meatless. De ballen werden gemaakt van mager rundvlees met een bijmenging van 30% plantaardig product. Tevens brachten de slagers de gehaktballen mee die zij in hun winkels verkopen. De jury beoordeelde de kalfs/varkensbal van Johan van Uden als beste van alle ballen. Als tweede eindigde de bal van Jos Hugense van Meatless met zijn bijmenging van streekeigen Zeeuwse tarwe.

De proeverij werd georganiseerd door Foodlog, Urgenda en P4. Felix Wilbrink stelde na afloop: ‘Ik moet mijn mening bijstellen, dit “vlees” was gewoon lekker.’

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst in Vleesmagazine van februari 2012.

Huidige leden van Het Planeet:
Alpro Soya BV Proviand BV
Dalco Food BV Quorn
DIKA Services Schouten Europe BV – Goodbite
Duynie Holding Sensetrition BV
Enkco foodgroup – Vivera Tivall BV
Falafun BV Venik
Friesland Campina – Valess De Vegetarische Slager
Hulshof BV
Ingrepro BV
LaBeij BV
LI Frank BV
Lusence BV
Lacto Trade BV
Meatless BV
MFH-Pulses
Ojah BV
Phycom BV

Lees ook:
Ballenproeverij bij lancering Het Planeet (12 januari 2012) 

 

Reageer op dit artikel