nieuws

Hogere resistentie Salmonella tegen chemische reiniging

Industrienieuws

salmonella_160 (WinCE).jpg


WASHINGTON – Een salmonellabacterie kan drie keer zoveel weerstand bieden tegen chemische reiniging als deze is ‘opgegeten’ door de eencellige protozo Tetrahymena, zo blijkt uit laboratoriumtesten van microbiologe Maria Brandl van de US Agricultural Research Service (ARS).

Het onderzoek verklaart waarom salmonellabesmetting nog steeds optreedt ondanks zorgvuldige schoonmaak. Als de protozo Tetrahymena, die vaak aanwezig is in vervuild water, de Salmonella enterica opeet, kan het deze niet verteren.

De bacterie wordt omvat in een soort zakje, een vacuole, en uitgescheiden. De vacuole zorgt er vervolgens voor dat de overlevingskans van de bacterie toeneemt. Als de bacterie tien minuten wordt ondergedompeld in calciumhypochloriet, een reinigingsmiddel dat veel wordt gebruikt in de voedingsindustrie, dan overleven drie keer zoveel bacteriën die in een vacuole zitten.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het vakblad Applied and Environmental Microbiology. Brandl werkt nu aan het identificeren van de genen die salmonellabacteriën activeren zodra ze in de vacuole zitten, zodat ze niet verteerd kunnen worden door de protozo. Mogelijk zijn deze genen ook belangrijk bij de ziekteverwekking in het menselijk lichaam.

Bron: Food Quality News

Reageer op dit artikel