nieuws

Hoger bod COV: Vion en Ekro toch plat

Industrienieuws

APELDOORN – Ondanks een hoger loonbod van de COV, donderdagmiddag, gaan de stakingen bij de slachterijen van Vion en Ekro toch door. FNV-bestuurder John Klijn noemt het hogere bod tegenover Meatandmeal.nl ‘een trucje’ van de werkgevers.

Hoger bod COV: Vion en Ekro toch plat

APELDOORN – Ondanks een hoger loonbod van de COV, donderdagmiddag, gaan de stakingen bij de slachterijen van Vion en Ekro toch door. FNV-bestuurder John Klijn noemt het hogere bod tegenover Meatandmeal.nl ‘een trucje’ van de werkgevers.

De COV verhoogde het loobod donderdag met een half procent. Daarnaast zijn enkele aanpassingen doorgevoerd ter nadere uitwerking door de werkgroep die zich bezig gaat houden met de toekomst van de cao en over de positie van uitzendkrachten in relatie tot het pensioenfonds.

Loonbod
De COV heeft voorgesteld om de werkelijke lonen per 1 juli 2009 te verhogen met 1% en per 1 januari 2010 opnieuw te verhogen met 0,5%. De looptijd van de nieuwe CAO bedraagt in het herziene eindbod 14 maanden; van 1 april 2009 tot 1 juni 2010. Dit loonbod ligt in de lijn van het voorjaarsakkoord en zeer dicht bij enkele recent afgesloten cao’s’, zegt COV-woordvoerder Richard van der Kruijk.

Onrust
De werkgevers zeggen na ‘intensief overleg’ het eindbod te hebben herzien om onnodige onrust in de vleessector te voorkomen. ‘De aangekondigde acties op de bedrijven hebben per definitie ongewenste gevolgen voor het imago van de sector. Daarnaast levert het economische schade op voor de betrokken bedrijven, leveranciers en hun klanten’, aldus Van der Kruijk.

Ook leiden de stakingen tot druk op arbeidsverhoudingen binnen de bedrijven,zegt hij. ‘Juist in deze moeilijke economische tijden moeten werkgevers en werknemers zich samen inspannen om de crisis het hoofd te bieden.’

De FNV is ondanks dit niet van plan te stakingen bij Vion en Ekro af te blazen. ‘Er wordt een spelletje gespeeld’, zegt FNV-woordvoerder John Klijn tegen Meatandmeal.nl.

Informeel hebben wij dit bod al afgewezen. De COV heeft vervolgens de pers geïnformeerd om de wereld wijs te maken dat er een deal is. Dat is dus pertinent niet zo.’

Personeel van Vion en Ekro wordt vrijdagochtend vanaf 6.00 uur bij de poorten opgevangen met een oproep het werk tóch neer te leggen.

Stakingsbereidheid
Waar bij Ekro wordt verwacht dat de stakingsbereidheid niet extreem hoog zal zijn, durft Vion daar niets over te zeggen. Volgens Vion-woordvoerder Marc van der Lee zijn de medewerkers van het slachtbedrijf geïnformeerd over wat staken betekent. ‘Daarna kunnen zij beslissen wat ze doen’, zegt hij in de Stentor.

Hij verwacht dat de productie zodanig op gang blijft dat klanten geen hinder ondervinden.

Stem mee met onze nieuwe stelling: ‘De op handen zijnde stakingen in de vleessector zijn volkomen onterecht’.

Klik hier om mee te stemmen

Lees ook:
Fotoverslag van staking Zwanenberg Boekel (25 juni 2009)
Stakingen Stegeman en Zwanenberg opgeschort (24 juni 2009)
Zijn stakingen in vleessector terecht? (23 juni 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over stakingen
Alle berichten over cao’s

Reageer op dit artikel