nieuws

Hangouderen

Industrienieuws

Jan gaat op bezoek bij een collega-slager en maakt kennis met een hem onbekend fenomeen. Jan zou Jan niet zijn als hij hiervoor geen oplossing heeft.

Hangouderen

Afgelopen woensdag naar het noorden van het land afgereisd waar een oude SVO-vriend drie maanden geleden zijn supermarkt heeft verbouwd.

Allereerst valt mij op dat de muren met graffiti bespoten zijn en afbreuk doen aan het geheel. Een grote groep van zo’n twintig ouderen bevindt zich rond een bankje bij de ingang, zit te geinen en levert ongevraagd commentaar. 

Kippenhok
Gastvrij word ik door Ben ontvangen. Ik krijg een rondleiding en het is heerlijk te zien dat hij zo enthousiast en trots is op zijn moderne supermarkt. Midden in zijn zaak staat een grote tafel met gemakkelijke stoelen en lectuur voor degenen die geen zin hebben om te winkelen. Ik complimenteer hem ermee dat het er goed uitziet. ‘Jan, dat is het enige waarvan ik denk “had ik dit maar nooit gedaan”.’ ‘Hoezo vraag ik?’ ‘Wij draaien een mooie omzet hier en groeien door, maar ik heb ’s avonds zo’n last van hangjongeren en overdag van hangouderen. Je zult buiten de graffiti wel gezien hebben. Nou, die is al zo’n tien keer verwijderd. Het is dweilen met de kraan open. De koffieautomaat met gratis koffie heb ik verwijderd. Op een gegeven ogenblik leek het hier wel een kippenhok. Er kwamen steeds meer hangouderen bij en dan moet je actie ondernemen.’

Calculeren
‘Jan, iets anders. Weet je nog dat vroeger achterin De Slager boven de landelijke vlees in- en verkoopprijzen de kop “Slagers let op uw zaak, calculeren is uw taak” stond? Als je nu niet elke week je inkoop bijhoudt, wat de actuele prijzen betreft en deze niet doorberekent, loop je voor dat je het weet een eind met je brutowinst achterop. Haal dat maar eens in! Ik weet het dat het een hoop werk is, elke keer weer nieuwe prijskaartjes te maken, maar doe het maar. Je prijst je niet uit de markt, wie het niet doet zit ineens niet meer in de markt.’
Toen ik weg ging fluisterde ik hem toe dat hij in plaats van gratis koffie beter een automaat met gratis Viagra kan plaatsen voor de hangouderen, onder het motto ‘niet voor het gewin, maar voor het gezin’.

Jan Joosten
Barneveld

Reageer op dit artikel