nieuws

Handelsprijs kip daalt 10 procent

Industrienieuws

verpakte kip.jpgBRUSSEL – De berichten over vogelgriep hebben geleid tot een prijsval voor Europees kippenvlees van ongeveer 10 procent in de eerste tien weken van 2006.

Dat blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. De handelsprijs van kippenvlees was vorige week gedaald tot 1,32 euro per kilo. Een jaar geleden was dat nog 1,50 euro tegen 1,45 euro gemiddeld over de jaren 2001-2005.

De daling verschilt per EU-land: in Noord-Europese landen is de prijsval geringer dan in Zuid-Europese landen. De consumptie van kippenvlees is vooral in Zuid-Europa gekelderd. De afname is meer dan een kwart in Frankrijk, Italië, Griekenland, Cyprus, Oostenrijk en Slovenië.

Daarnaast lopen de voorraden flink op tot inmiddels ruim 300.000 ton in de EU, waarvan 50.000 ton in Nederland. De kippenhouders hebben inmiddels al minder nieuwe kippen opgefokt. Daardoor zijn inmiddels ook weer de voorraden kippenvoer opgelopen.

Reageer op dit artikel