nieuws

Handelsoorlog hormoonvlees gestopt

Industrienieuws

BRUSSEL – Concessies van de EU om de 20-jarige handelsoorlog om hormoonvlees met de VS en Canada te beëindigen werden woensdag goedgekeurd door het Europees Parlement.

Handelsoorlog hormoonvlees gestopt

BRUSSEL – Concessies van de EU om de 20-jarige handelsoorlog om hormoonvlees met de VS en Canada te beëindigen werden woensdag goedgekeurd door het Europees Parlement.

De EU houdt vast aan het verbod op de invoer van met hormonen behandeld rundvlees, maar verhoogt het quotum voor de invoer van rundvlees van hoge kwaliteit uit de VS en Canada. De EU verhoogt de import van kwaliteitsrundvlees naar 48.200 ton. De VS en Canada trokken heffingen op specifieke producten uit de EU eerder al in. Die heffingen werden ingesteld als vergelding voor het importverbod op hormoonvlees in de EU en troffen producten uit 26 lidstaten (het Verenigd Koninkrijk als uitzondering) met een totale waarde van US $250 miljoen.

‘Dit langdurige handelsconflict eindigt vandaag. Dit is een win-win oplossing voor de EU. Het Parlement heeft een stap gemaakt die de Europese landbouwsector in staat stelt om weer vooruit te plannen en dat zal de trans-Atlantische handelsbetrekkingen versterken’, zei rapporteur Godelieve  Quisthoudt-Rowohl.

Geschiedenis van de handelsoorlog

Het geschil over hormoonvlees heeft sinds 1988 invloed op de trans-Atlantische handelsbetrekkingen. In dat jaar verbood de EU de invoer van met groeibevorderende hormonen behandeld rundvlees omwille van de gezondheid van EU-inwoners. De VS en Canada werden het zwaarst getroffen door het verbod. In 1996 vochten zij het verbod aan in het systeem voor geschillenbeslechting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De WTO gaf de VS en Canada bevoegdheden om handelssancties op te leggen aan de EU ter waarde van respectievelijk US $116,8 miljoen en C $11,3 miljoen.

Deze sancties belemmerden de uitvoer van de EU en leidde tot een verlies van marktaandeel voor EU-producenten. Onder meer rund- en varkensvlees, Roquefort kaas, chocolade, sappen, jam en verse truffels werden door de heffingen geraakt.

Win-win situatie

In mei 2009 werd er een overeenkomst gesloten tussen de Europese Commissie en de Amerikaanse regering die voorzag in een gefaseerde vermindering van de VS sancties op EU-producten en een geleidelijke verhoging van de EU-quota voor hormoonvrij kwaliteitsrundvlees. De VS heeft toegezegd de sancties tegen de EU-producten stop te zetten in mei 2011.

De belangrijkste begunstigden van de opheffing van de Amerikaanse en Canadese sancties zijn Italië, met een productiewaarde van meer dan US $ 99 miljoen, Polen, (US $ 25 miljoen), Griekenland en Ierland (US $ 24 miljoen per stuk), Duitsland en Denemarken (US $ 19 miljoen per stuk), Frankrijk (US $ 13 miljoen) en Spanje (US $ 9 miljoen).

Lees ook:
WTO: hormoonvlees bannen mag, sancties VS oké (27 oktober 2008)
Hormoonvlees mogelijk al gegeten (2 oktober 2008)
‘EU, Canada en VS moeten elkaars vlees toelaten (2 april 2008)
EFSA: risico’s groeihormonen niet in te schatten (30 juli 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over hormonen

 

Reageer op dit artikel